Föreläsning.

Vi har haft föreläsningar idag om musikvideos. Historian, uppkomsten, syftet och allt det fasiken vad de pratade om. Kul föreläsning. Jag har aldrig funderat över syftet med en musikvideo, det har aldrig slagit mig. Det är så pass vanligt att jag aldrig funderat över fenomenet. Men det är ju helt enkelt för att göra reklam för artisten och albumet. I min mening så kan det låta lite som om man drar alla över en kant, för jag tror vissa faktiskt gör musik för att det är skoj. Men inte enligt vår föreläsare, tydligen. Han drog två exempel när man låter sig luras av artisten. Om han/hon är äkta eller inte. Har ni tänkt på Bruce Springsteen och hur äkta han känns med sina flanellskjortor och helylleamerikanska image han har. Att han är "precis" som vilken hard working guy som helst. Men egentligen så är det ju hans vis att få in pengar och hans säljarknep. I ett uttalande har han också sagt att han "vägrar" göra musikvideos i den bemärkelsen de är idag (detta var sagt för ett tag sedan) utan att han väljer att lägga upp liveklipp istället. Men grejen med detta är, vilket föreläsaren bevisade för oss, är att många av hans så kallade "liveklipp" är inspelade i studio utan någon som helst publik. För att inte tala om "Dancing in the dark"-videon när Courtney Cox dras upp på scenen och runt omkring hoppar en massa galna statister. Inget live där inte. Intressant tanke! Sen så håller jag inte med om allt som sas om bossen idag, men det fick en att tänka efter.

Efter det så fick vi se en video med ett band, vars namn jag inte minns nu. Videon var simpel. Medens musiken rullade så kom det små textrader med jämna mellanrum. Det stod saker som "black man in handcuffs", "black man as a statue", "black man statue crying", "woman crying while looking at the statue"... jag fattade direkt vad texten handlade om. Madonna-videon "Like a prayer". Med detta ville man bevisa att ibland är mer videon man kommer ihåg än själva låten. Just "Like a prayer" är en kanonbra exempel, för när jag hör den låten så tänker jag bara på videon. Så är det med många låtar jag hör, jag kopplar ofta till videon. Och har jag inte sett den så finns det ofta något annat att associera till. Ganska coolt.

Diskussionen efteråt var däremot ganska mycket tråkigare. Usch! Tre lärare som är intetsägande och bara babblar på. Det var kalastrist. En av de hade dessutom feber, så det blev en del mummel från hans sida.
Lena

Jag är världssämst på musikvideor, tittar aldrig på dem. Eller jo, lite på Youtube, men bara på musik jag kan och gillar - nästan! Jag är hopplös.

Förresten, nu när jag fått jobb kan jag ha råd att hänga med i musikvärlden igen, det är väl på tiden? ;)