22 december, tomtenissen.

Dan före dan före dopparedan. Snart smäller det´, julafton ligger runt hörnet. Har du fortfarande inte riktigt uppnått de riktiga julkänslorna? Kika in i kategorin "Julkalendern" och prova lyckan där.
Dagens julfigur är den hederliga medhjälparen tomtenissen. Finns det en mer mystisk julfigur så säg? Vi har alla ordet "tomtenisse" i vårat ordförråd och hur kommer detta sig? Vem är denna mystiska lilla figur egentligen? Jag lät undersöka saken. I den Nordiska familjeboken kunde man redan 1913 läsa följande saker om tomtenissen:
- Om tomtenissen bemötes väl så upprätthåller han husets och gårdens välstånd.
- Tomtenissarna är alltid av manligt kön.
- De är klädda i röd toppluva, grå rock, träskor och knäbyxor.
- Nissen har förmågan att kunna göra sig osynlig och visar sig ogärna för någon annan än sin husbonde.
- De håller oftast till i stall och ladugårdar och hjälper gärna flitiga bönder, medens de lata husbönderna ofta straffas.
- Man tar gärna hö och säd från granngården och ger till sin husbonde.
- Skulle man vilja sätta ut mat eller ge nissen ett klädesplagg så gäller det av välja med omsorg, då han är lättretlig och ställer till många hyss i upprört tillstånd.
- Tomtenissen vill inte ha något med religiösa ting att göra och kan heller inte uttala Guds namn utan att straffas. Detta sägs bero på att tomtenissen är till hundra procent en del av folktron och inte "en del av bibeln", så att säga. Men trots detta så strävar nissen ändå efter frälsningen precis som vilken svensk som helst (kom ihåg att detta trycktes 1913, haha).
 
Fatta vad ni har lärt er om tomtenissar nu, tack vare mig! Coolt va? Har du någonsin sett en nisse? Jag vet en som påstår sig ha gjort det faktiskt, men jag vet inte det jag. Ha en fortsatt trevlig måndag!
Jenny

Jag har aldrig sett en nisse, men det ska finnas en film på youtube eller flashback där nån har filmat en nisse eller hustomte som springer över vägen och sen ska det finnas en film där det springer en i en tunnel eller nå.

Dom ser skitläskiga ut.

sarah

Klart jag sett en nissa (inte nisse :-D)Sv: Ja man kan ju alltid hoppas! vet ej hur han lagar pojkvänner men :PMen smart, haha, såna vänner borde jag skaffa ;) så dom går o köpa på macker? :D

Junitjej

Jag kikar in och önskar dig en GOD JUL!

anna

herregud vad gör du uppev id fem lilla pelle? :Sjadå det är väl fint här. mamma har gjort så mysigt här :)

Eva Linder

Jag tror faktiskt på tomten ocså:) Märkligt, men jag tror på den där lilla elaka som sprang runt i ladugårdarna och stallen förr.Har blivit itutad det i alla fall, alla mina gamla släktingar trodde på tomten. Ha det bra!

Ida

Sv: Jo den filmen var det, men jag gillade dock inte att de hade blandat gamla och nya Musse filmer, de nya är så kass.Min farmor säger sig ha sett en nisse, men jag vet inte om man ska tro på det direkt?

Malin Cicilia

Multiplicera det med 100 och ge mig så många svenska kronor så är den din!

Lovisa

Nee, eller det funkar som ett rabattkort typ, man samlar poäng osv. Men just den där kampanjen är bara i jan, så det gäller ju att passa på. Med tanke på hur dyrt det är att åka tåg;S

stefan

Här hade man gjort om ser ja, snyggt. Jag har sett en nisse som pratar i plastelefoner :) haha

johanana

jag har inte sett någon :( men det skulle va kul minsann.

Ida Björck

sure, skickar en snöboll på posten!

FREJA KNUTSSON

jajamensan! darin har gått och blivigt man! :D

Sassy

Jag skulle vilja ha en liten Nisse här hemma!Och en Pelle med en kopp kaffe spelandes tuttmemory med mig!

johanna

Ja, the real ones is the shit....men blir man sugen, funkar fejakde med haha...... =) det är ju minst 6månbader tills man kan köpa dom igen =)

Karin

alltså varför jag slutade äta godis och fick lektionen sist och allt sånt var ju för att jag hade flera år då och början till massa hål, så hade förväntat mig det värsta...

... men det gick rätt bra.. bara ett hål som lagades snabbt:) har ju sköljt flour varje jävla dag haha

lisa

JAG SVÄÄÄÄR att jag har INGENTING med de "balla" (kul ordvits by the way) pepparkakorna att göra! Sån är inte jag. Jag är mer: don't mess with julen!Nu ska jag spendera lite mera pengar!Tjing

caroline

haha he is :D

Karin

mm nu gick det på 1200 inte heller jättekul:p

Christoffer

Roligt memory ni spelade! Haha. Och någon Nisse har jag då inte sett, ännu."Fitt-replikerna" är bäst! Man kan skratta bra länge åt det. 'Sally' är så blyg av sig och säger det så lågt så det knappt hörs. Haha ^^

Daniel

Nissar finns det mycket av här i Finland!Sexiga små rumpnissar!

karin

jag hade tomteverkstad hemma hos mig igår och kände mig som en liten nisse... fast annars har jag aldrig sett någon... :)

Alina

tack! :)jaa, jag ser en nisse i mitt fönster:)

Alina

Du fick en award från mig! :)

anna

ja brandon flowers ja (sångaren i the killers). han är typ min drömman. eller nej inte irkigt men typ. han är grym!

Hanna

Haha, nja mer att de klapparna jag köpt var stor å tunga typ, bara 3 par skor med...får klara mej på d :P Fått några julkänslor nu så här dagarna innan? Jag jobbar febrilt på d, heh, ska in till stan i julstressen nu å se om d gör nån nytta :P