min tro på spöken.


Spökfot.

Jag och Anna pratade spöken igår kväll. Förr blev jag illa till mods (och ibland rent av rädd) när någon talade om att man kände spökens eller andars närvaro och yada yada yada... Nuförtiden rör det mig knappt i ryggen. Jag tror inte på spöken och kommer nog inte göra det förens jag blir personligt bevisad om deras existens. Då ska jag se något konkret och inte känna något fönsterdrag,  höra husknak eller vad som nu kan förknippas med "andenärhet". Spökhistorier är resultatet av "min kompis kompis"-redogörelse, skräckfilmer och ögonvråinbildningar, i min mening. 

(Jag såg precis något i ögonvrån, det måste vara ett spöke! Eller så var det solens reflektioner, jag har inte riktigt bestämt mig än).

Filosofen Thomas Hobbes skrev i sin bok "Leviathan" om den mänskliga förmågan att förnimma saker som inte finns där. Förnimelserna är ofta resultatet av trötthet, traumatiska upplevelser, oro och stress. Bra skit, jag svalade det direkt och kunde bara jämföra det med mig själv och mina egna erfarenheter. Jag vet inte hur många gånger jag inbillat mig saker bara för att fantasin satt igång och jobbat. Jag menar, när jag var mindre så nästintill jagade jag och kusinen efter spöken på diverse platser och med ockulta hjälpmedel. Utan att få en uns av resultat. Så nej, jag tror inte på spöken. Men visst kan jag underhålla mig med att lyssna på en läskig story eller se en bra rysare. Lika mycket som jag kan skratta åt Bibelns tokigheter och one-liners. Eller för all del "Sagan om Ringen"-triologin, som säkert har lika mycket av verklighet i sig som både Bibeln och spöken.

(Jag hör röster från innegården, det måste vara ett spöke! Eller så är det byggjobbarna på taket som talar med varandra bara, har inte riktigt bestämt mig där heller).

Alla har så klart sin egen tro och detta ska vara en självklarthet för mänskligheten, men jag själv vill ha bevis! Inte någon mytomans välsvarvade ord, inte ett välredigerat YouTube-klipp eller höra om någons mammas upplevelser. För tro det eller ej, ens mor kan ha fel och högst säkert fantisera ihop en egen liten vålnad. Bevis, bevis, bevis!
Lilla Fröken

Sånt här tycker jag är riktigt intressant Pelle! Ibland väcker du verkligen filosofen inom dig till liv. När jag var i Edinburgh gick jag på en guidad tur genom några valv i mörkret. Guiden berättade enbart om hur alla valv var hemsökta och hur många som hade dött i alla valv och vad som hade hänt där. Sedan berättade hon väldigt målande om hur det hade inträffat rätt kusliga saker under olika guidade turer, precis som den som jag var på. Jag kan lova dig att man till slut stirrade in i mörkret och började tro att man såg nåt. :p

Vronkan

Själv är jag helt övertygad om att det finns nåt slags andevärld. Men jag är otroligt skeptisk till andra människors berättelser! Letar, som du, alltid naturliga förklaringar. Men jag skulle älska att uppleva nåt själv!

Madde (maddepladder)

Jag tror att det kommer att kunna bevisas i framtiden, vi har inte utvecklat något tillräckligt mätinstrumänt än bara.Sen tror är det inte många jag tror på som säger sig upplevt nåt själva eller som känner någon som gjort det.

Madde (maddepladder)

Pls ignorera min stavning. Tack. :)

Sussi

Jag håller med dig, jag tror inte på det förns jag har riktiga bevis.

anna

jag är precis som du. bevis eller får det vara!och nej hon seri nte ut som en alien. hon ahr det vackraste håret och en uuunderbar klänning. så det så! ;)

Geccod

Såg rubriken och klickade mig in här i hopp om att få höra en läskig spök-upplevelse av dig. suckSjälv tycker jag att spöken är ett rikigt spännande ämne och jag har både en och två gånger varit inne på olika sidor och läst om berättelser eller sett youtube-videos på spöken.

Ida Björck

pelle pelle pelle! du får komma till dalarna någon gång så kan du få sova i en gård, kommer tyvärr inte på namnet. Men iallafall, jag sov där för lite mer än ett år sedan. En kompis och hennes familj bor där och har en slags restaurang där på dagtid, men hur som helst. Jag sov där och fick höra berättelser från min kompis och hennes familj om vad som hade hänt där. En man som hade sovit där för ett antal år sedan hade vaknat med ett stryptag runt halsen. Om nätterna flyttar sig stolarna i salen där det serveras mat .. och i en soffa som visar tydliga tecken om någon har suttit där eller inte visar alltid en tydlig "sittdyna" på morgonen. Du borde sova i ett spökhus, för jag var också lite skeptisk om spöken förut. men idag tror jag på det lika mycket som att jag vet att det finns människor på jorden! hah

Amanda

Det är lite som med mig och hypnoser. Jag kan bara inte låta bli att tycka att det ser fejkat ut när någon annan blir utsatt för det. För att tro på det måste jag prova det själv någon gång, om jag nu gör det vilket återstår att se ; )

Anonym

intressant inlägg där (:

Jag tror inte på spöken, jag måste få något bevis... eller, det kanske jag inte skulle ha sagt ;O ?Eller hur träning i piss väder - as kul :PSorry för sent "svar" har vart sjuk ...

m.

jag vill inte tro på spöken, det är läskigt men så himla spännande. jag tror på dem. jämt. och skrämmer upp mig själv under mörka nätter och tror mig se saker. det är rätt ballt.

Emma says style, love & rock and roll.

Tack för ditt lugnande inlägg. Jag är sjukt rädd för allt som har med övernaturlighet att göra. Jag skrämmer upp mig själv på en sekund. Aoch - nu till exempel - bara av nämnandet av dessa spöken. Men jag har minsann aldrig upplevt något själv!

Lena

bra inlägg! jag är likadan, tror inte på någonting sånt

linnea

JAG TROR JÄTTEMYCKET PÅ SPÖKEN, för jag vill så väldigt gärna att de ska finnas så jag behöver inga bevis.

Sanna

Jag är exakt likadan, vill ha bevis för det mesta osv men andar tror jag faktiskt på. Eller så är det kanske så att jag vill tro att det finns andar, snälla andar.

Jag o Jeffa har diskuterat det här hur många gånger som helst. Båda hon och jag är övertygade om att det finns andar. Såg på det okända eller nåt liknande program för ett tag sen och då var det ett spöke som rev en person på ryggen?! sånt tror jag absolut inte på. det är lite väl mycket. På nåt sätt tror jag att dom kan påverka oss men inte så "kroppsligt"Men gud och sånt tror jag inte på. Det är bara "skapat" för folk som behöver/vill ha nåt o tro på. Folk får tro exakt vad dom vill så länge dom inte försöker "pracka" på mig nånting.

Att gud skulle skapat allt på sju dagar (sex, sön är ju vilodag;) är lite för mycket för att jag ska tro på det.. o vart kom den där gud ifrån då? han måste väl också blivit skapad av nåt?

Nåt tror jag absolut att det finns men allting ska bli så överdrivet jämt. Gröna utomjordingar o jag vet inte vad.

Eva Linder

Hallo Pelle, nu är jag uppdaterad och har läst alla dina inlägg jag missat. En injektionsspruta med vitaminer!Jag tror inte heller på spöken, men hade en morbror som trodde stenhårt. Han berättade massor av historier om tomtar och spöken vilket gjorde att jag i alla fall numera tror på tomten. Fast den där gamla elaka grå tomten. Men jag tror ju lite på magi och törs inte säga annat eftersom jag jobbat mycket med MrMac som lurat i mig massor.Har problem med att komma in på blogg.se härifrån Malaysia, men hoppas att det ordnar sig snart så jag kan få tillbaka mitt bloggliv!Ha det bra!

Liene

spöken är inte kul:/ har sett en förut och kunde aldrig mer sova normalt efter den natten, behövde alltid ha täcket över ögonen på mig. Hade ju sett spöket en natt när jag vaknade och den stod vid min säng, fy vad äckligt!

anna

goodmorning världens sämsta uppdaterare ;)

hedwig

ja själv är jag känslig för kryss eller magnetiska fält. jag kan inte sova i ett kryss/kors whatever utan att börja se skuggor omkring mig. Särskilt om jag är stressad, för då är hjärnan extremt opålitlig och gör mig fullkomligt panikslagen av alla skuggor.

men så har hobbes ju alltid varit en av mina favoriter.

Daniel

Akta dej för garderoben! Där finns dom!

martha

spöken är nice.

Jessica andersson

allt bra? planer inför helgen? =)