sandor slash ida skrivs om.


Dags att vara lite seriös.

Här om kvällen låg jag och kolla på ett äldre avsnitt av "Kobra". Där tog man upp något som jag lyckats missa, nämligen att Sara Kadefors succébok "Sandor slash Ida" ska ges ut i USA. Det är bara ett litet fel, det är nästintill en helt annan bok som de amerikanska kidsen kommer få läsa. Jag själv läste den här boken som trettonåring för snart tio år sedan. Inte ens då, som nybliven tonåring, reagerade jag speciellt mycket bokens moral och handling. Jag tror jag snarare tyckte den var ganska larvig stundvis. Men det är helt klart en bra ungdomsbok, lite av bokvärldens motsvarighet till filmen "Fucking Åmål".

Amerikanerna kommer istället få läsa en Kadefors-bok om två ungdomar i deras egna kära hemland, med andra namn och nedtonad moral. Sexscener skrivs om och plockas i många fall till och med bort. Karaktärernas personligheter förändras och tonas också ned. Scenen där Ida tittar på porrfilm har plockats bort, för gud förbjude att en tonåring råkar se på porr. Det sker inte i USA. Där har man bara "Dora utforskaren" och "Cartoon Network" till alla över tretton år.

Och det är det här, det är just det här, som är en av de saker som äcklar mig så med Amerika. Att de vill skapa en skenbild av hur vardagen är. Att tystna ned alkoholvanor, sex och svordomar. För finns det inte i kulturen runt omkring oss så borde inte barn och ungdomar handla på det eller det viset. I programmet så säger förläggaren, med lite skam i rösten, att "vi alla vet att ungdomar har sex, alla vet det. Det är ingen skillnad här än vad det är i USA, men vi är inte tillåtna att skriva om det på samma sätt som i Sverige". Ett uttalande som enligt mig säger emot sig självt en aning. Om man vet något så självklart, varför kan man då inte prata om det? Jag hajar det inte.

En bok är alltid och bör alltid vara samma bok var man än är i världen. Skitsamma om den är full av sexsnack, det kan väl bara stå för Sveriges typiska image i sådana fall. Jag menar, det vore ju inte första gången någon tar oss för att "lättfällda" och öppna att tala om sex, eller hur? Nä, att skriva om böcker håller fan inte någonstans. Att man ändrar geografiska platser kan jag köpa, men att ändra delar av handlingen. Tänk om Harry Potter varit från Båstad? Användande sig av ett tennisrack istället för trollstav, spelandes tennis istället för "Quidditch"? Med tanke på att det rådde häxjakt här på medeltiden så riskerar vi ju att väcka dessa beteenden igen. Hemska tanke.
Peter

vad fan? Då kommer den inte ens heta Ida/Sandor? VAD ÄR DET HÄR FÖR BULL?Det blir en helt annan bok. hurra.

Jag tyckte förövrigt att boken var rätt bra när jag läste den i åttan tror jag det var. Typisk tonårsbok med allt skojigt som händer i tonåren. typ.

Peter

Meh, bajs! jag var inte klar med min kilometer långa kommentar. Nu orkar jag inte skriva den.En galen söndag i min blogg Pelle! ;p

Vronkan

Inte för att jag varken läst boken eller sett filmen, men det där är väl typiskt USA.Jag minns en bekant som berättade hur hon varit på bio med en man i USA. Hans ungar var på en annan film i en annan salong, men de smet in på "vuxen-filmen" vid nåt tillfälle. Våld, krig och slagsmål brydde sig mannen inte om...men så fort ett par på duken så mkt som kysste varandra hojtade han åt ungarna att gå ut därifrån och tillbaka till den barnvänliga filmen.

Anonym

hur gick det med inlägget? fick du 1000 kommentarer?=)

josefin

Titta in på mitt inlägg- ''Have2Have''

och välj vilka två skor som du tycker är snyggast,

som du tycker att jag ska välja. Tack på förhand, kram.

anna

hahaha det här var det roligaste på länge! vad fan är meningen med att släppa boken där om den bara ska skrivas om? suck. we're not living in america but we're not sorry. typ :P

Geccod

Haha, vi får väl hoppas att den blir omskriven till det bättre. Jag är inget större fan av boken. :P

Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

du , dina t-shirts är undanlagda om du fortfarande vill köpa dom =)

?kramen

Sanna

Varken sett filmen eller läst boken men tror inte att jag missat nåt faktiskt;)

Anonym

Åh du är så bra Pelle och grattis till avklarat mål, hoppas helgen var god?Värme

Anonym

ÅHHHH den anonyma värme kommentaren är såklart från mig, han inte trycka i komihågknappen<3

Filmnörden

Håller verkligen med dig, dessutom så skulle nog boken sälja bättre i landet där borta om den handlade om promiskuösa svenska tonåringar, en mer originell ungdomsbok jämfört med andra amerikanska ungdomsböcker.

johanna

hörde om det där för ett tag sen, skitkonstigt. blir ju en helt annan bok. förstår inte riktigt hur författaren kan vilja ge ut sin bok om den är helt omskriven.

Emma says style, love & rock and roll.

Varför i helvete gör dom så? Jag blir så jäkla förbannad. Tonåringar är tonåringar var de än är... gaaaah. Nu brinner jag visserligen för ungdomar men jag antar att författaren också gör det, varför annars skriva en så bra ungdomsbok?! Så dags för författaren att sätta ner foten, ordentligt!!

Evelina

Just nu har jag en fototävling i min blogg, var med och tävla du också!

kram

Ricochet

bloggsystemet är gnälligt som vanligt och vill inte publicera mina kommentarer :P testar igen här. kommer det massor likadana vet du varför:"men hennes mage (och kropp i allmänhet) är fiiiiiiiin: http://twitpic.com/286zt

som sagt, fler kvinnor borde vara som Amanda Palmer. tror världen skulle vara en bättre plats då."

Ricochet

bloggsystemet är gnälligt som vanligt och vill inte publicera mina kommentarer D: tror det kan vara en länk till en twitpic som den inte gillar...

det jag skrev, men utan länken till bilden, var:"men hennes mage (och kropp i allmänhet) är fiiiiiiiin.

som sagt, fler kvinnor borde vara som Amanda Palmer. tror världen skulle vara en bättre plats då."

stefan

Jag tycker bara det är larvigt att det ska byta allt. Varför ens säga att det är Sandor slash Ida då?

Sussi

Hahaha, bästa jämförelsen! Jag håller med, skitlöjligt, varför ens släppa den i USA?Söndagar räknas inte alls längre...

Stella

jag läste också boken som trettonåring. tyckte att den var bra men kanske att handlingen var lite för simpel. den var mest söt. men fan, även om inte boken är världsbäst så tycker jag sbsolut inte att man ska ändra handlingen så drastiskt. att ta bort sex och droger är rent hyckleri, nu kommer amerikanarna bara få ännu en mes-bild av sverige. och vad är det för fel på en rå ungdomsbok egentligen? jag håller verkligen med om att det är dumt att ta bort allt för att skapa en skenbild värdig amerikanarna. det blir fel.

Isabelle

Sv: Haha, vad roligt att du tycker det :)Och jag hörde också om att de helt skulle skriva om boken. Alltså, då kan de ju skriva en annan bok om det inte passar sig. Det är min mening i alla fall.