Bra där, Spotify!


Jag läste en artikel i Aftonbladet här om dagen angående Spotifys reducering av gratistimmar. Alla som har gratistjänsten, även de som en gång i tiden fått en "invite", kommer få tillgång till "endast" tio timmar musik i månaden. Artikeln hade fått dryga tusen kommentarer och delat upp folket i två läger. Antingen var man helt emot förändringen och hotade med att helt slopa tjänsten, eller så tyckte man att man faktiskt kan pröjsa de där 99 spännen i månaden för obegränsat med musik.

Jag läste en bra grej på Twitter: "1997 tyckte man 99 kronor för en skiva var billigt. 2011 är 99 kronor för obegränsat med musik dyrt".

Jag kan inte förstå hur gratis musik och film har gått och blivit en mänsklig rättighet. Jag har alltid tyckt att man ska betala för sig. Men säger man det högt, då slår ju folk tillbaka med följande argument:
1) "Gratis musik är ju bra, för då blir ju fler folk upptäckta". Så det är så musikindustrin har fungerat de senaste femtio-sextio åren, man har gett bort gratis skivor för att bli något?
2) "Artisterna får ju ändå bara 3 procent av inkomsterna, resten går ju till skivbolagen". Jag har ingen insiderinformation om hur skivbolagen sköter sina siffror, men jag tvivlar på att dessa nummer stämmer. Och så länge man inte heter Katy Perry och är oförmögen att skriva sina egna texter, varför ska man då inte ha en mindre del av kakan? Och ska skivbolagen stå helt lottlösa?

Nä, musikindustrin är ett tärningsspel om vem som blir mest erkänd och det kommer nog alltid vara så. Oavsett gratismusik eller ej.

Åter till Spotify. Utöver 99-kronorstjänsten så finns ju faktiskt den för 49 spänn i månanden. Helt reklamfritt, bara att den inte är portabel. Något som jag kan tycka bör fixas, nu när så många fler kommer behöva betala för sig, är att det behövs en equalizerfunkton. Spottan i telefonen - där har vi katastrofalt dåligt ljud i ett nötskal.
Emma says style, love & rock and roll.

SÅ JÄKLA SANT! Jag brinner av på snålfolket som inte kan betala 99 spänn för musik utan ser det som en rättighet. Jag tycker att det är snålt och fånigt.

Tess

Jag förstår inte jag heller hur det där hänt! Helt sjukt att gratis är en rättighet enligt en del. Jag kommer iofs inte betala för Spotify, men det är för att jag lyssnar så sällan på det så jag kommer inte att gå över maxanvändandet alls. Jag har så många skivor som jag lyssnar på oftare :-) Skivor som jag köpt och alltså BETALAT för, något folk uppenbarligen tycker är vansinnigt :-S

Syrran

Jag tycker att man ska betala för sig. Däremot hoppas jag att detta med tv-licens kommer upp till debatt snart igen! För det är så snévridet. Det är bara en liten bråkdel av folket som betalar och fan alla utnyttjar det! Kanske ska det vara som kyrkoskatten?! Att det "dras" från dina tjänade pengar, utan att du behöver tänka på det? I don't know, men nåt måste ske!peace out!

Maria

Jag tycker inte heller att 99 kronor i månaden är något att bitcha över. Då är det väl dessutom en större chans att de får in fler artister också.

Om till och med jag som student har råd med 99 i månaden måste väl de flesta andra också ha det.;P

Rosita

Var i början mer emot, men jag menar, vafan, 49 eller 99 kronor i månaden kan man väl ta!

Anna

Jag kommer lägga ner Spotify. Vad som är fel är inte detta att betala 49 kr i månaden, den kan man väl göra för 8 000 000 låtar. Men att det först är gratis, och när det sedan är så stort att "alla" använder det, ska det plötsigt kosta pengar... Det skulle man låtit folk veta från början, för det var säkerligen uttänkt så! Jävligt smart, Spotify, men inte schysst överhuvud taget.

Pelle

Anna: det handlar snarare om företagets fortsatta existens, än om någon mästerlig plan på att lura folk på pengar.

stefan

Men om hela grejen handlar om att det nu kommer att kosta pengar att lyssna på musiken förstår jag inte varför folk bråkar. Det finns väl fortfarande ett val att betala eller inte? Är det inte så, som du skrivit i inlägget, att det fortfarande att lyssna gratis i tio timmar per månad. Om man nu inte vill betala får man väl se till att välja dessa tio timmar med omsorg?Svårare än så är det inte, eller?Ida We

Faktiskt... du har ju rätt!

Lisa'Z

Bra där, Pelle! Fattar inte varför alla är så sjukt snåla och MÅSTE ha allting gratis här i världen. De tänker bara på sina egna små (uppenbarligen?) plånböcker och skiter i att de som gjort musiken faktiskt vill tjäna något på sitt jobb, de också. Och som du sa, det handlar ju knappast om att lura alla användarna, utan att försöka hålla liv i sitt företag. Hade de inte gjort detta hade Spotify kanske försvunnit helt istället. Och då är ju detta mycket bättre :)

Lena

Jag förstår dock inte varför de inte kan ha en version som är typ tvärtom "Open", dvs reklam MEN man kan ha den i mobilen. Reklam stör mig inte, helt enkelt. Men håller med dig om att 99 kr inte är någonting sett till vad man får.

Mange

Jag gled förbi detta inlägg och kunde inte motstå att skriva en kommentar. Man kommer så där lite efter, och jag har ingen koll på vad som hänt mer med det där spotify. Jag ska komma här och låta lite som en blandning av shyffert och Betnér i light version, om hur rökande snor supande tonåringar sittandes i sin lilla studentlya på 1 kvm, med pappas pengar och CSN lån och ändå klagar på att livet är så hårt!! Mjää! Varför ska det då köpas ett paket nudlar som ska vara hela månaden? Då kan kan vi dricka och köpa cigg för resten, så kan vi klaga på att hyran är för hög! På 1 kvm. Men spotify för 99 kr!? Näää!! Jag kan ju inte gå ut och supa, ta en grogg, köpa cigg och tanka moppen. Fast man är 18 bast. Enligt mig så får man inte ut något speciellt av att dricka så man inte hittar hem, eller röka/snusa för något som kallas självmord. Sakta sakta krymper alla organ och blir svarta inuti en!Jag är beroende av musik! Spotify har ju egentligen inte allt utbud av musik än, men vill jag verkligen ha den skivan så sparar jag till den och köper den. Jag känner att musik är jävligt billig för 99 spänn då man använder det överallt! Om man har fest, pluggar eller kör bil. Det är bra när man tränar och även när man tar det lungt. Så varför blir det en så stor grej med spotify.Många klagar på att maten är dyr, att gå ut är dyrt, köpa cigg är dyrt! Många gör det som kostar ändå, för att det finns något som kallas BEROENDE!! Jag är fan beroende av musik och betalar gärna 99 spänn för hur mycket blandning av musik som helst. Var jag vill och när jag vill. För jag använder mobilen.