LOCK UP, FOR FUCK SAKE!

Jag hade en diskussion med ett gäng häromdagen. Någon berättade att dennes bekant hade haft inbrott i bilen och blivit bestulen på allt. Verkligen allt. Rubbet. Puts väck.
- "det är synd, för hen låste inte bilen och då får man inte ut så mycket på försäkringen" fortsatte berättaren.
 
Varpå jag kontrar med följande:
- "men låser man inte bilen, så bjuder man ju praktiskt taget in tjuvar att råna bilen". Man får alltså mer eller mindre skylla sig själv, speciellt eftersom sådan här skit händer.
 
Jag svär, samtliga runtomkring mig gick runt i ring och sa saker som:
- "jag låser aldrig bilen, den står ju på min gård".
- "jag låser inte ens ytterdörren på natten".
- "folk har inget på min garageuppfart att göra, så varför ska jag låsa bilen där".
Och så vidare.
 
Nu är det kanske bara jag som är extra paranoid, men jag låser ALLTID dörrar. Bildörren låser jag även om jag bara ska in i kiosken i två röda. Det spelar ingen roll var jag är, om jag så än har uppsikt över bilhelvetet hela tiden - jag låser jämt. Lägenhetsdörren låser jag också så fort jag lämnar eller kliver innanför dörren.
 
Toalettdörren låser jag inte om jag är ensam hemma. Och det har jag lärt mig under det senaste året. Och skulle jag råka hamnar på en offentlig toalett som har trasigt lås, då håller jag mig oftast.
 
Så... hur gör ni?
Lås eller bli rånad - banditer - bovar - tjuvar
Lena

Haha, jag låser typ aldrig någonting! Eller jo, bilar brukar jag väl låsa för det mesta. Men hemma? Kan till och med gå hemifrån utan att någon är kvar och glömma låsa. Och toaletten skaffade vi nyss nyckel till, innan gick det inte ens att låsa och då är vi sex pers som bor tillsammans!

Emelie

Jag låser allting ALLTID. Alltid. Utom en enda gång när jag glömde låsa bilen. Dagen efter hade jag självklart fått inbrott i den. Och vad tog dom om inte... motorhuven. Motorhuven! Vem gör så? Och vet du vad det pinsammaste i det hela var? Gissa hur långt jag körde innan jag märkte att den var borta.

anna

men vad är det för idioter som inte låser om sig?! Då får man faktiskt skylla sig själv. Jag låser yttedörren bara jag ska ner till tvättstugan i 2min.

ovissheten

Låser jämt, skulle aldrig gå hemifrån eller lämna cykel eller liknande olåst. Sen har jag förstått det som att det verkligen är olika mentaliteter om man är från en mer eller mindre folktät ort. Med facit i hand kanske det ändå är bäst att ta det säkra före det osäkra om nu "folk" skulle få för sig att gå upp på ens garagefart och med tjuvaktig blick.

Frida

Jag vet inte hur många gånger jag drömt att någon försöker mörda mig och jag inte kan låsa ytterdörren. Så ja, jag låser alltid. Överallt.

IG

Låser, låser, låser! ALLTID.
Om någon annan kör min bil och inte ens har i rattlåset när de stannar då har de förbrukat sin rätt att köra den, man ska banne mig vidta de säkerhetsåtgärder som kan vidtas!
Jag bodde i 1,5 år i en liten etta som låg i ett hus fullt med ungdomar som vandaliserade (en pensionär som bodde där fick sin rullator sönderslagen ett tiotal gånger under tiden jag bodde där, samt fick min cykel stulen av en kille som bodde i porten bredvid) och knarkare (fick kliva över en skyhög kille en sen kväll, han låg mitt i trappen och letade efter något under ett element och yrade, dagen efter läste jag i lokaltidningen om en hög man i hans ålder som försökt göra inbrott på samma gata samt blottat sig) så jag låser ALLTID. Om jag så bara ska ut och slänga soporna låser jag. Låser ALLTID bilen, hur svårt kan det vara när man har fjärrlås? Eller att bara sticka nyckeln i bildörren och vrida?
Kan man inte låsa efter sig får man skylla sig själv.
Konstigt att jag är så besatt av att låsa, egentligen. Jag har vuxit upp på landet, där ingen någonsin låser bilen eller traktorn, lämnar garageporten öppen och mopeden på uppfarten med nyckeln i tändningen, där ingen skulle drömma om att låsa ytterdörren dagtid, knappt nattetid ens. Men sen klev ju vår alkoholiserade granne in ibland när ingen märkte, minns när jag satt i mitt nattlinne som 11-åring och kollade på TV, när Gris-Lasse (ja han kallades så, för att han haft grisar i en herrans massa år) kliver in i vardagsrummet, full som en kastrull och hojtar "Tjeeeena tösen!". Han hann knappt yttra sig innan låtsasfarsan jagade ut honom med ett strykjärn. Kanske är det därför jag alltid låser..

Svar: haha, shit! traumatiserad för livet nu alltså?! och du, här kom så äntligen ett svar på din "wall of text". sorry att det dröjde! ;)
Pelle

IG

Oj, hej på dig, wall of text...

Neha - Foton, Sömnad, Tips & Trix

Bilen brukar jag låsa, samma med ytterdörren. Toadörren orkar jag inte ens stänga, jag bor ju ändå ensam. Sen så blir katten tokig om jag stänger dörren också, men det är en annan historia

Nova

Man skulle kunna tro att dina bekanta bor lååångt ute på vischan :)

Jag låser allt...Har ingen bil (och heller inget körkort som ju avhandlats tidigare), men om jag haft en bil så hade jag vrållåst den.

Sara Brännholm

Toalettdörrar hemma är fan skitsamma, ytterdörren skall vara låst. ALLTID. Fan jag lämnar inte ens fönster öppna när jag inte är hemma.
Har inte bil.
Kör pinkod för att låsa upp skärmsläckare på mobilen och inloggning på datorn, till och med hemma.
Me <- paranoid

Concordelia

Låser låser låser låser låser! Finns det inget lås på toan offentligt eller hemma hos andra, då håller jag mig. Känner mig hemskt otrygg om jag inte låser, inte bara toan då men dörrar, bilar, cykeln, you name it. Har sån där tvångsgrej (fast bara liten mild) att jag måste kolla att ytterdörren är låst. Hemma hos föräldrarna låser man bara på natten, sålänge jag inte är ensam där gör det mig inget, men annars - LÅÅS! Bilar och sånt låser de såklart fast det är ute på landet. Men när jag växte upp var det öppen toadörr som gällde, avskydde det. Min toastund - min privata stund.

Lisa W

Blir inte du också superirriterad på folk som inte skaffar lås till sina jävla toaletter och sen bjuder hem folk på fest och tror att alla är bekväma med det? Vet inte hur många gånger jag panikkissat/hållt i dörrhandtaget om jag kan medan jag kissar på diverse hemmafester. Hemma låser jag alltid allting. Jag bor i ett pundarkomplex där mina kära grannar har för vana att pröva om det är låst eller inte i lägenheten. CREEPY!

Ellet

Eh. Det finns ingen känsla som är obehagliga (sanning med modifikation) än den man upplever när man tar i ytterdörrhandtaget på morgonen och inser att skiten inte är låst. FYFAN! Allt låses, alltid.

Maria - Ett norrsken i Linköping

Som stackars liten norrlänning från mindre ort kan jag säga att jag hört och varit delaktig i det där med att inte låsa dörrar. Man gör helt enkelt inte så..
Men så flyttade jag till Uppsala och fick en vilt främmande två meter lång och tre meter bred karl inklampandes i hallen. Ganska tyst visserligen men gissa hur skitskraj jag blev när jag insåg att han jag pratade med inte var min sambo. Och sen insåg att han bara hade kunnat knalla in i köket mitt emot ytterdörren och hämta en kniv om inte jag gått ut i hallen för att det var så tyst..

Gissa vem som alltid låser dörren om sig efter det?

Svar: GAAAAH! WTF?! Vem var mannen då? Vad hände!? Splain yoself!
Pelle

Anneli

Jag är ganska öppen med min kod till bankkortet. Det är liksom mitt, då får andra faktiskt respektera det.

Svar: Livin' on the edge.
Pelle

Anna

Bor i ett litet samhälle, där typ ingen låser. Och jag låser ALLT. Bilen SKA låsas även fast jag bara ska över gatan och ta ut pengar i automaten, ytterdörren är ALLTID låst, osv osv. Min familj tycker att jag är tokig.

Och sen, hemma hos min familj, där låser dom ingenting. Inte ytterdörren, inte bilarna, inte uteförråden, inte källaringången.. inget. Ioförsig har hon tre främlingsfientliga hundar i huset, så ingen vågar sig väl in där ändå.

Svar: En olåst källaringång är ju som skapt för en riktig rysarrulle. Brr.
Pelle

Malin

Gör exakt som du, låser till och med bilen utanför macken då ja bara springer in lite fort för att köpa cigg etc. Varför inte liksom? så jobbigt lr mkt extra tid tar de väl ändå inte? vet också precis vilket sammanhang detta kommer ifrån :p men han som "inte låser på sin uppfart" har väl ändå inte alla hästar hemma vad jag vet ;)

Svar: man vet ju aldrig vilka som står och gluttar på en, om man bara lämnar bilen en sekund. kanske en seriemördare som hoppar in i skuffen när man inte ser. hemska tanke.
Pelle

Elin

Jag låser alltid allt, jag är en kaostänkare och går jag på affären utan att låsa dörren så föreställer jag mig hur någon har tagit sig in i min lägenhet och mördat alla katterna o.s.v :P Det pallar jag inte. Enda gången jag inte låser är om jag bara ska ned till tvättstugan för då är jag ändå i huset, bara några våningar ned. Egentligen har jag ingen anledning att oroa mig, bor på tredje våningen, utan hiss, tror inte att någon skulle välja just min lägenhet att göra inbrott i, men ändå... better safe than sorry

Svar: men jag brukar tänka, när jag går ned till tvättstugan, att grannarna kanske står och gluttar i titthålen och kliver in om jag inte låser dörren. hajar du? jävligt läskigt. och jag bor på FÖRSTA våning, så tack för den logiken!
Pelle

Maj

Låser alltid!

Annelie Mannerström

Haha! Trodde detta skulle bli ett inlägg där du drog paralleller till våldtäkt - att det är ens eget fel om man utsätter sig för fel situation/har på sig fel kläder osv. Men tji fick jag. :-)

Svar: Tji fick du! Och för the record: våldtäkt är ALLTID fel. Oavsett kläder, alkoholhalt i kroppen, kroppspråk osv osv osv. Där har du min ståndpunkt.
Pelle

Ella

Jag låser alltid, trodde alla gjorde det? Ofta man vågar vara hemma utan att det är låst? Vem som helst kan ju bara valsa in och...döda dig.

Svar: The jurist has spoken!
Pelle

Leo

Nej, jag låser typ aldrig. Det är ju jobbigt att låsa upp alla dörrar hela. Har isället tvångstankar att jag ska råka låsa bilen med nycklarna i, därför onödigt att göra det när man bara ska ta ut pengar, köpa en glass eller har parkerat hemma hos sig själv.
Dessutom tycker jag att det är väldigt ohemtrevligt att komma hem till en låst ytterdörr när jag vet att min sambo är hemma. När man kommer hem ska man väl för fanken bra kunna öppna och stiga in.
När jag är ensam hemma har jag kommit på mig själv med att låsa toadörren när jag duschar, så ingen ovälkommen ska kunna komma in till mig i duschen. Vet att logiken brister lite där, det hade varit bättre att låsa ytterdörren ....

Annelie Mannerström

Förväntade mig inget annat!

Maria - Ett norrsken i Linköping

Haha han hette Hanger. Cliff Hanger.
Okej, det var det sämsta jag sagt idag. Jag får ursäkta mig med att jag är trött och utarbetad efter att ha pratat pronomen i 150 minuter idag.

Mannen, ingen aning. Han stammade ett "Ursäkta, fel våning" innan han försvann. Men under oss bodde en liten tant och över var det vindsförråd. Karlfan skulle väl leta öppna tomma lägenheter att plundra. Men tji fick han.

ellen

En dag när jag satt på terassen på baksidan av vår lägenhet stod det plötsligt en man i dörröppningen och stirrade på mig. Han hade då gått igenom hela vår lägenhet och inte insett att han hamnat fel förrän han såg mig. Man tycker kanske jag borde låsa oftare pga detta men bonnjänta som jag är låter jag det ofta stå olåst när jag går ut och går med hunden.. Men bilen med i princip noll värdesaker i låser jag slaviskt.

Malin

Hahah ja precis, den känslan hade ja en gång efter ett pass på jobbet, men då att de låg någon under för de lät så konstigt. Så fick stanna vid Statoil och kolla och öppna då skydden också. Usch haha (men bilen var då låst iaf :p) då man ska aldrig säga aldrig. Haha

Johanna

Jag låser allt, alltid. Även fast jag är hos folk som inte har samma lås-kultur som mig och irriterar sig på att de hela tiden tvingas förhålla sig till det. Det känns bara tryggare så. Men så har jag lite issues med kontroll också. Någon kommenterade ovan att den brukar drömma att någon försöker mörda den och att låset inte fungerar - känns enormt skönt att inte vara ensam om den drömmen! Återkommande även för mig.