Skam.

Okej, så senaste tidens mest omtalade ting är väl ändå den norska serien Skam? Det måste vara det! Jag läser om den överallt, jag hör om den överallt och den är allas favoritämne vid "klickfiske" på nätet. För alla är intresserad av Skam, så är det bara.
 
Jag har självklart sett på denna serie. För finns det en omtalad tv-serie = är jag där. Och även om jag inte är tilltänkt publik eller rätt målgrupp, så tycker jag det är jäkla bra. En må vara snart trettio, men man har ju en gång varit en smygsupande sjuttonåring. Nu är man bara en smygsupare.
 
Jag undrar dock, eftersom alla nu säger så, hur väl Skam egentligen speglar samtiden? För att ta ett exempel:  det är rätt mycket "shaming" och vänner som blir ovänner för absolut ing-en-ting. Fast å andra sidan - jag höll mig alltid (och kommer alltid) borta från tonårs- och vardagsdraman. Redan som sjuttonåring fann jag det oerhört meningslöst att bråka om världsliga problem och diskutera huruvida "hen verkligen hade strulat med hen". ZzzzZzzzZzZ.... + att jag var/är från landet. Inte direkt att jämföra med huvudstäder som Oslo, där allt säkert är lite mer råbarkat.
 
Men det som jag tänker mest på när jag ser Skam är att jag är så jävla glad att det inte fanns smartphones och sociala medier när jag gick i gymnasiet/var tonåring. Fy fan för att vara i puberteten och ha Facebook! Vi hade bara MSN och Lunarstorm på en uppkoppling som bröts när någon lyfte på luren. Det fanns inte tid att näthata värst mycket.
 
Men serien är klart sevärd! Eller den är mer än sevärd - riktigt bra! Må hända lite cringeig mellan varven och att man får lov att se mellan fingrarna på den ibland rätt löjliga ploten. Har ni inte sett, så finns den att se på SVT Play fram till maj 2017.
 
Sen vill jag också säga, även fast jag inte borde, att hon spelar Noora är den vackraste människan jag någonsin sett. Det är fel att jag både blir kär i en "gymnasieelev på tv" och att en talar om utseende så här, jag vet. Men människan är bara så jävla vacker! Och helt perverst är det inte från min sida. Skådisen är typ 22 bast i verkligheten och jag är bara 28 såatte....
 
Döm mig inte!
 
Någon här som sett Skam? Vad tycker ni i sådana fall?
Publicerat i: Film och tv, På tapeten
Taggar: russebuss-vadå-för-något?, skam, tv-serier
2 kommentarer på "Skam."
[1] My

Men JAAAA HON ÄR SÅ JÄVLA JÄVLA JÄVLA JÄVLA VACKER

Svar: TACK! Jag behövde medhåll på den punkten! :)
Pellespersonliga.se - Pelle Nilsson

[2] Helena

Jag har precis börjat kolla (sett tre avsnitt), sist på bollen som jag är. Hittills verkar det lovande, även om det var ett bra tag sedan jag själv gick i gymnasiet. Med risk för att låta som en dinosaurie nu, men here goes: när jag gick på gymnasiet fanns inte ens internet, folk hade för sjutton inte ens mobiltelefoner, så nätmobbing var verkligen inte ett problem då. Även om det spreds rykten om folk, så fick det ju inte på något vis samma proportioner då. Nu kan ett rykte spridas till en hel skola inom loppet av några minuter. Sociala medier må ha gjort livet bättre för många på många sätt, men de kan helt klart orsaka ett helvete också.

Svar: Ja, det är fan otäckt när man tänker på det. Plus att man (eller många, inte jag så mycket) är så jäkla skör i puberteten. Inte konstigt att folk gör dumma grejer.
Pellespersonliga.se - Pelle Nilsson

LÄMNA EN KOMMENTAR
» Gillar du vad du läser? Passa på att följa mig på Bloglovin'.
» Vill du skicka mig ett mail? Skriv till pelle@pellespersonlig.se.
» Tänk på att alltid föra en trevlig ton i kommentarsfältet.
Namn:
Mail: (publiceras ej)
URL:
Kommentar: