Lucka 2 - The Shining

Okej, så ett rätt lökigt val till julkalendern kanske? Alla här vet ju redan att jag dyrkar den här filmen för allt den är. Vi snacka alltså om The Shining och då Stanley Kubricks version. Den är ett mäserverk. Sceneriet, musiken, känslan den bygger upp, skådisar... allt! Magnifik!
 
Handling i korthet: utsupen författar-wannabe tar jobb som hotellvakt över vintern och tar med sig familjen upp till bergen innan den första snön fallit. Snart börjar märkliga saker att hända. Styckade barn i hotellkorridorer, mögliga kvinnor i badkar dyker upp, pappa Jack blir allt mer våldsam och aggresiv och resten av familjen börjar till slut att frukta för sina liv.
 
Jag läste ju rätt nyligen den här boken av Stephen King och jag hade ingen aning om den skiljde sig så jävla mycket från filmen som den gör. Inte konstigt att herr King sade sig hata Kubricks rulle - det är ju en helt annan plot i stora drag. Men jag gillar båda för vad de är och är man sugen på en mer "bokriktig" filmatisering så finns ju alltid serien från 1997. Den är helt okej tycker jag och är inte fullt lika "odödlig" i sin helhet. Är dock glad för att Kubrick hoppade över hela grejen med att buskarna som är formade som olika djur börjar leva. ZzzzZZzZ.... snark!
The Shining - julkalendern - lucka 2
Helena

Nackdelen med att jag läste boken innan jag så filmen The Shining (särskilt med tanke på hur mycket mitt tonårsjag älskade boken) var att jag aldrig varit särskilt förtjust i Kubricks version, just för att den skiljer sig så mycket från boken. Kanske borde ge den en ny chans.

Fast alltså, jag har alltid tyckt att buskdjuren är asläskiga, den där krypande känslan av att de bara förflyttar sig när man inte tittar på dem... Burr.

Svar: Nä, men jag förstår det faktiskt. Den skiljer sig enormt. Man får lov se de som två skilda ting
Pelle