Så kliver e-sporten in i våra liv.

 
"Dota 2 en Gamergy" by  (CC BY 2.0)

Det har nog inte undgått många som hänger på nätet att e-sport har blivit enormt. Dataspelare har nu blivit stjärnor och vinner massiva summor genom det som ursprungligen var en hobby för dem.
 
E-sporten i Sverige

Beroende på vilka intressen du har, kanske det har undgått dig att e-sporten har en närmast ikonisk status här hemma. Det finns många kända spelare som har sitt ursprung här i lilla landet lagom och det har i sin tur också påverkar marknaden.

Vi har nu till exempel företag som helt och hållet arbetar med utbildning inom e-sport, https://www.areaacademy.nu/ . Dessa är alltså inte kurser som du som vuxen tar som en extra grej, utan det är fullt utvecklade kurser som skolor kan välja att köpa in så att eleverna erbjuds det.

Däremot krymper samtidigt spelargruppen. Även om det finns en hel del kända spelare i Sverige så kommer de absolut största från USA där det finns en närmast oändlig marknad för det. Så även om världens bästa spelare i Counter-Strike förr var från Sverige, så blir det alltmer amerikaniserat.

Till skillnad från vad man kanske tror så påverkar det inte direkt den svenska marknaden. Det märker man om inte annat när företag som IKEA ger sig in i branschen. Inte för att en bekväm datastol är en dum idé.

E-sport allt mer legitimt

Något som definitivt har påverkat det här är att hela branschen blivit otroligt legitim. Med reglerade turneringar, lagar och dylikt så har det nu blivit en del av den vanliga sporten. När kända spelare dyker upp i TV så kan man nästan se det som att omvärlden erkänner det som förut sågs som suspekt och konstigt.

Ett annat bra exempel är att det nu är fullt lagligt att syssla med betting på E-sport. Genom kända sidor som https://www.mrgreen.com/sv/betting kan man nu enkelt sitta och satsa pengar på e-sport. Det kan låta främmande, det gjorde det även för mig, men samtidigt är det inte konstigt. Otroligt många människor följer de olika spelturneringarna och de åskådarna satsar nog hellre pengar på det än på Allsvenskan, eller hur?"LCS Finale (1 of 1)-3"
by Eva Martinello (CC BY-ND 2.0)

Det kommer knappast att försvinna

Det finns en del som klagar på att e-sport blivit enormt och att det inte är en riktig sport. Det är väl egentligen förståeligt eftersom många tycker att sport är fysiskt. Istället kan man kanske jämföra det med schack. Det är också ett spel, samtidigt klagar man inte på att det anses vara legitimt.

Vi lever väl helt enkelt i en allt modernare värld där vi kommer se många nya saker. Precis som att idéer som robotwrestling finns, kommer det såklart finnas saker som e-sport. Det intressanta är enligt mig mer om hur det hela kommer att utvecklas.

Nu när e-sport är ett riktigt ämne som man kan plugga till, är det väl inte helt omöjligt att vi kommer att se ett allt större fokus på det. Jag blev till exempel inte förvånad över att SVT började rapportera om e-sport, https://www.svt.se/sport/e-sport/ , och jag tror inte heller det är det sista vi hör från större medier i Sverige.