Allt du behöver veta om skottdagen (Dag 60)

Välkommen till Pelles Personliga, bloggen där vi lär oss något nytt varje dag. Dagens ämne: skottdagen. 
 
Saxat från Nordiska museets hemsida:

"Skottdagen går tillbaka på en borgerlig engelsk tradition från mitten av 1800-talet, då ogifta kvinnor sades kunna få fria till männen. Den blev uppenbarligen populär i slutet av 1800-talet och sekelskiftet, eftersom det trycktes särskilda vykort som de friande kvinnorna kunde posta."
 
Så busigt
 
"[...] I 1600-talets Sverige avskaffades skottdagen, men återtogs av Karl XII 1712. När Sverige övergick till den så kallade gregorianska kalendern 1753 justerades tiden genom att den 17 februari följdes av 1 mars. Överraskande nog har skottdagen officiellt varit den 24 februari i vårt land, ända till år 2000. Då bestämdes att den 29 februari officiellt skulle vara skottdag".
 
Men va? Var inte 29 februari skottdagen innan 2000? Visste ej! Har förvisso inte kontrollerat med några källor, men jag får anta att Nordiska museet faktiskt vet vad de talar om. Och hur sjukt att 1753 så tog februari slut efter den 17:e? Haha! 
 
"[...] I bondesamhället fanns dock vissa högtidsdagar då flickor och pojkar kunde umgås utan föräldrarnas insyn och flirta med varandra. En sådan högtid var till exempel pingst."
 
Jag säger ju det, man blir pilsk på pingst! Det är sedan gammalt.
 
Från Wikipedia:
 
"Anledningen till att skottdagen ligger i slutet av februari snarare än vid slutet av året är att den gamla romerska kalendern, som användes av romarna innan Julius Caesar introducerade den julianska kalendern år 46 f.Kr., började med månaden mars. Skottdagen placerades alltså i anslutning till romarnas nyår"
 
Jävla romare, allt ska de vara inne och peta i. Är det inte avloppssystemen så är det vår moderna tideräkning. Se bra de gick för det folket sedan. 
 
Unt.se skriver följande:

"6 331 personer i Sverige har födelsedag den 29:e februari (siffra från 2015-12-31)"
 
HAH! LOL!
 
Trevlig skottdag!


KATEGORI: Bucketlist / På tapeten
TAGGAR: bucketlist / pelles bucketlist 2020 / skottdagen