Rotvältor - är de farliga? (Dag 58)

Hamnade på Isabella Löwengrips blogg för första gången på flera år och läste ett inlägg där hon sitter under en rotvälta. "Åh fan, är inte det farligt" tänkte jag och kikade in bland kommentarerna. Nästan varenda kommentar skrev om hur oansvarigt och farligt det är att sitta under rotvältor och att "träden faktiskt kan ställa sig upp igen och bla bla bla".
 
Då blir jag lite nyfiken - stämmer det verkligen att rotvältor är så jävla farliga som varenda förskolelärare alltid envisades med att ständigt berätta för alla ungar? Kan det verkligen vara så att ett träd som ligger 90 grader ner helt plötsligt kan resa sig igen och totalmosa allt under sig?

Vi undersöker.
 
Enligt Wikipedia: "Rotvältor kan utgöra stora risker när de skall tas om hand och sådant arbete bör endast utföras av yrkesfolk. När stammen kapas kan rotdelen falla framåt eller bakåt och skada eller döda människor eller djur om inte säkerhetsåtgärder vidtas [...]"

Okej, så om man såger itu stammen så kan rotsystemet svänga tillbaka upp igen. Verkar logiskt. 
 
 
Ur SvD: "[...] Rotvältor är så klart en spännande miljö för den nyfikne, men inte helt ofarlig. Undvik att klättra eller leka på vältan. Var över huvud taget försiktig med träd som har fallit om de inte ligger platt på marken, är tipset från Skogsstyrelsen."
 
Också logiskt, ligger inte trädet platt så kan det vägas tillbaka igen. 
 
 
Ur samma SvD-artikel: "I april förra året omkom en 50-årig man efter att blivit begravd av en rotvälta i en skog utanför Ronneby i Blekinge."
 
Så olyckor med rotvältor sker i alla fall. Noterat! Och fy vilket jävla öde, stackars man.
 
 
Norran skriver följande: "I ett fall hade en person satt sig och eldat vid en rotvälta och använt den som ett vindskydd. Elden gjorde att marken tinade upp och rotvältan slog igen".
 
Det låter som en skräckfilm! Fy fan!
 

Vi stannar här. Och vi stannar hemma. Våga vägra skogen!
blondinbella - rotvälta