Sanningar om Det orange kuvertet (Dag 79)

Ruffsig.
 
Fick hem mitt "orange kuvert" häromdagen. Här kommer lite oombedd sanning; jag fattar inte mycket av det här kuvertet eller ens vad det ska presentera. Detta trots deras jättelika reklamkampanj. Att det har med ens pension att göra förstår jag och vad en "pension" är väl också hyfsat glasklart. Men sen är det mycket som är rena grekiskan.
 
"Arvsvinst", "värdeförändring", "pensionsrätt", "hållbar fond".... det är en glossläxa för genier.
 
Har ju som mål att lära mig om aktier i år. Kör jag på med liknande projekt nästa år, så ska jag fan i mig se till att bli ett med mitt pensionssparande. 
bucketlist - orange kuvert - pelles bucketlist 2020 - snart pensionär
Julius Pensionsmyndigheten

Hej Pelle!
Jag jobbar med sociala medier på Pensionsmyndigheten och jag vill gärna svara på ditt inlägg.
Förutom att administrera och betala ut den allmänna pensionen så har vi ett informationsuppdrag från regeringen som innebär att vi ska informera om pension. Vi skickar varje år ut ett orange kuvert till alla som tjänat in pengar till sin allmänna pension. Det innehåller dels ditt årsbesked (hur mycket du tjänat in till din allmänna pension hittills), dels beslutet om dina pensionsrätter. Beslutet måste enligt lag skickas ut till alla som tjänat in till allmän pension i Sverige, men du kan också välja att istället få ett mejl till en digital brevlåda om du inte vill ha kuvertet i brevlådan framåt.
I samband med utskicket genomför vi en informationskampanj. Målet med kampanjen att få fler att logga in och göra en pensionsprognos för att få en bättre bild av hela sin pension. I orange kuvertet ser du bara din allmänna pension. Loggar du in kan du även se din tjänstepension och eventuellt eget pensionssparande.
Kul att du vill ”bli ett” med ditt pensionssparande nästa år! Här kommer en förklaring på de ord som du, och många andra, har svårt att greppa:

- Arvsvinst. När en person dör fördelas pengar på dennes pensionskonto ut i form av arvsvinster till de som är i samma ålder. I det orange kuvertet kan du se hur mycket arvsvinster du får.

- Värdeförändring. Det är ett mått på hur värdet på en fond förändras under en viss tid. I orange kuvert är det framförallt värdeutvecklingen för ens premiepension som är intressant då det är den du kan påverka själv. På vår webbplats kan du logga in med e-legitimation för att se över ditt innehav och eventuellt byta fonder. Har du inte gjort ett aktivt val för dina fonder tidigare ligger dina pengar i statens förvalsalternativ. Men du kan när som helst byta till andra fonder på vårt fondtorg.

- Pensionsrätt. Det belopp som varje år betalas in till din allmänna pension kallas pensionsrätt. För inkomstpensionen utgör pensionsrätten 16 procent av din pensionsgrundande inkomst och för premiepensionen 2,5 procent. Den pensionsgrundande inkomsten inom den allmänna pensionen är din inkomst (till exempel lön, sjukpenning, föräldrapenning och a-kasseersättning) efter avdrag för den allmänna pensionsavgiften som är 7 procent.

- Hållbar fond. Hållbara fonder och ansvarsfulla investeringar handlar om att verka för att företag bakom de värdepapper fonden investerar i tar hänsyn till hållbarhet, och redovisar sitt arbete för miljö, socialt ansvar och ägarstyrning. Om du väljer fonder själv kan välja att bara se fonder som uppfyller hållbarhetskrav och/eller fonder som inte investerar i vissa branscher.
På vår webbsida hittar du närmare förklaringar av fler ord och begrepp som är kopplade till pensionen och pensionssystemet: www.pensionsmyndigheten.se/forsta-din-pension/om-pensionssystemet/pensionsordlista
Har du fler allmänna frågor om pension är du välkommen att ställa din fråga direkt på www.facebook.com/fragaompension annars kan du ringa vår kundservice på telefonnummer 0771-776 776 eller mejla till kundservice@pensionsmyndigheten.se.
Hälsningar Julius, Pensionsmyndigheten

Hondjuret

Öppnar inte ens mitt. Åker i återvinningen. På Swedbank kan jag ju mitt pensionskonto. Bör väl räcka?! :o
//ointresseradmednollkoll