Välj rätt kreditkort för dig

Vad är ett kreditkort

Ett kreditkort är ett “finansiellt verktyg” som tillåter dig att göra inköp eller ta ut kontanter upp till en viss kreditgräns kan man säga. Det fungerar som ett lån där du förväntas betala tillbaka det utnyttjade beloppet, ofta med tillägg av en ränta om hela beloppet inte betalas i tid. Kreditkort erbjuder flexibilitet och kan inkludera olika förmåner som bonusprogram, reseförsäkringar och rabatter.

Hur fungerar ett kreditkort

När du använder ett kreditkort, lånar du på sätt och vis pengar från kortutgivaren för att betala för dina köp, för exempelvis en ny bil. Varje månad får du en faktura på det belopp du har spenderat, vilket du antingen kan betala i sin helhet eller delvis. Om du väljer att inte betala hela beloppet direkt, tillkommer ränta på det återstående beloppet. Kreditkort kan också användas för att ta ut kontanter, men detta kan innebära högre räntor och avgifter.

5 exempel på bra kreditkort

Det finns många kreditkort på marknaden, var och en med sina unika förmåner. Här är fem populära exempel:

  1. Bank Norwegian Visa – Ett kort utan årsavgifter som ger CashPoints på alla köp, vilket kan användas för att betala flygresor med Norwegian.
  2. SAS EuroBonus Mastercard – Perfekt för resenärer, detta kort ger EuroBonus-poäng vid varje köp som kan användas för flygresor och uppgraderingar.
  3. ICA Banken Kreditkort – Ger bonuspoäng på alla inköp, med extra fördelar för inköp hos ICA, inklusive rabatter.
  4. Komplett Bank Mastercard – Ett kort som ger bonuspoäng på alla köp, särskilt fördelaktigt för de som ofta handlar online.
  5. American Express Gold Card – Ett premiumkort som erbjuder omfattande bonusprogram, reseförmåner och exklusiva erbjudanden.

Kan man få poäng på kreditkort?

Ja, många kreditkort erbjuder bonusprogram där du kan tjäna poäng på dina köp. Dessa poäng kan sedan användas för en mängd olika förmåner, från resor till varor och tjänster.

Hur kan man tjäna bonuspoäng?

Bonuspoäng tjänas vanligtvis genom att använda kreditkortet för inköp. Vissa kort ger extra poäng för specifika köpkategorier eller hos vissa återförsäljare. Att hålla utkik efter specialerbjudanden och kampanjer kan också öka din poängsamling. För dig som reser mycket så är det bra att veta att många kreditkort faktiskt ger bonus på hotell. Eftersom hotell kostar en slant så innebär det att du snabbt kan samla ihop ett stort antal poäng med ett sånt kort.

Vart kan jag spendera mina bonuspoäng?

Bonuspoäng kan spenderas på olika sätt beroende på kortet. Vanliga användningsområden inkluderar att lösa in poäng för flygresor, hotellvistelser, presentkort, varor eller till och med kontantrabatter på framtida inköp. Detta kan såklart hjälpa dig i din vardagsekonomi.

FAQ

1. Hur väljer jag rätt kreditkort för mig? Välj ett kort som matchar dina spenderingsvanor och livsstil. Tänk på faktorer som årsavgifter, räntor, bonusprogram och extra förmåner som reseförsäkring.

2. Är det säkert att använda kreditkort? Ja, moderna kreditkort har flera säkerhetsfunktioner för att skydda mot bedrägeri och obehörig användning. Det är dock viktigt att vara försiktig med var och hur du använder ditt kort.

3. Vad händer om jag inte kan betala min kreditkortsskuld? Om du inte kan betala tillbaka din skuld kan det leda till höga räntor och avgifter, samt negativt påverka din kreditvärdighet. Det är viktigt att kontakta din kortutgivare för att diskutera betalningsalternativ.

4. Kan jag använda mitt kreditkort utomlands? Ja, de flesta kreditkort accepteras internationellt. Var dock medveten om eventuella avgifter för utlandstransaktioner och valutaväxling.

pär hansson skribent

Pär Hansson är grundare av pellespersonliga.se och det är mestadels hans tankar som du får följa här på denna sida.