Vilken sorts öl innehåller flest kalorier?

Att dricka öl är många svenskars favoritsyssla – och det är inte undra på varför. Det finns fler sorters öl än det finns fiskar i havet, eller nja inte riktigt, men många sorter finns det att välja på! De flesta har olika smak när det kommer till denna magiska dryck och storleken på intagen skiljer sig såklart åt mellan öldrickare där ute.

Något som de flesta öldrickarna kanske inte tänker på är hur många kalorier man får i sig när man dricker öl. Det finns ju en anledning till att vi kallar det “ölmage“, för nog är det gott om kalorier i bärs. Kalori-intaget för ett gäng öl överträffar ofta exempelvis en hel måltid, vilket säger ganska mycket.

I den här artikeln ska vi ta en titt på vilka typer av öl som innehåller flest respektive minst kalorier, men vi tänker börja med att svara på frågan: Innehåller öl med högre alkoholhalt mer kalorier än svag öl?

Kalorier i öl beroende på dess styrka

Kaloriinnehållet i öl varierar beroende på dess alkoholstyrka, typ och ingredienser. Generellt sett är det alkoholhalten och kolhydratmängden i ölet som bidrar mest till dess kaloriinnehåll. Här är en översikt över hur kaloriinnehållet i öl kan variera beroende på dess styrka:

  1. Lättöl (2-3 % alkoholhalt): Lättöl innehåller mindre alkohol och ofta färre kolhydrater än vanliga ölsorter. Detta resulterar i ett lägre kaloriinnehåll, ofta mellan 70 och 100 kalorier per 330 ml.
  2. Mellanöl” (3-4,5 % alkoholhalt): Mellanöl har en något högre alkoholhalt än lättöl, vilket innebär ett något högre kaloriinnehåll. En 330 ml flaska eller burk mellanöl innehåller vanligtvis mellan 120 och 150 kalorier.
  3. Starköl (5-7 % alkoholhalt): Starköl har en högre alkoholhalt än både lättöl och mellanöl, vilket innebär att kaloriinnehållet ökar. En 330 ml flaska eller burk starköl innehåller oftast mellan 150 och 220 kalorier.
  4. Extra starkt öl (7 % alkoholhalt och högre): Extra starkt öl kan ha en alkoholhalt på över 7 procent och uppåt. Kaloriinnehållet för dessa ölsorter är högre på grund av den högre alkoholhalten. En 330 ml flaska eller burk extra starkt öl kan innehålla 220 kalorier eller mer.
33cl öl kalorier graf
Bild på kaloriinnehåll i olika öl, bild tagen från www.whisky.nu

Förutom alkoholhalten påverkar även ölets typ och ingredienser kaloriinnehållet. Vissa ölsorter, som porter och stout, innehåller mer malt och sockerarter, vilket resulterar i ett högre kaloriinnehåll. Andra sorter, som IPA och lager, kan ha ett något lägre kaloriinnehåll på grund av en lägre andel malt och sockerarter.

Men ta inte det här som ett 100 procentigt facit: De är viktigt att komma ihåg att kaloriinnehållet kan variera mellan olika märken och ölsorter.

Glutenfri öl

Glutenfri öl är en ölsort som är speciellt framtagen för personer som inte kan tolerera gluten, vilket är ett protein som finns i spannmålsprodukter såsom vete, korn och råg. Denna typ av öl är vanligtvis gjord av glutenfria spannmål såsom majs, ris eller hirs istället för vete, korn eller råg.

starkare öl innehåller med kalorier

När det gäller kaloriinnehåll varierar glutenfri öl beroende på märke och alkoholstyrka. En typisk glutenfri öl kan innehålla mellan 100-150 kalorier per 355 ml, vilket är ungefär samma som vanlig öl. Alkoholfria glutenfria öl kan innehålla färre kalorier, vanligtvis runt 50-70 kalorier per 355 ml.

Alkoholfri öl

Alkoholfri öl är en dryck som innehåller mycket lite eller ingen alkohol alls. Den är vanligtvis tillverkad på samma sätt som traditionell öl, men med en annan process som tar bort alkoholen eller begränsar dess innehåll till en väldigt låg nivå.

Kaloriinnehållet i alkoholfri öl varierar beroende på tillverkaren och typen av öl. Generellt innehåller den färre kalorier än vanlig öl eftersom alkoholen är en stor källa till kalorier. En typisk alkoholfri öl kan innehålla mellan 20 och 70 kalorier per 100 ml, vilket är mycket lägre än vanlig öl som vanligtvis innehåller mellan 40 och 80 kalorier per 100 ml.

Att dricka alkoholfri öl kan vara ett bra alternativ för personer som vill minska sitt alkoholintag eller som vill undvika alkohol av hälsoskäl. Den kan också vara ett bra alternativ för idrottare som vill undvika alkoholens negativa effekter på återhämtning och prestation.

Ipa öl

IPA står för “India Pale Ale” och är en ölstil som har sitt ursprung i England, även om det låter mer som ett Indiskt dryck och mat-påhitt. Det som skiljer IPA från andra ölsorter är framförallt den höga beskan som kommer från de humlevarianter som används i bryggningen. IPA är ofta något högre i alkoholhalt än vanligt öl och har en fruktig, aromatisk smakprofil.

När det gäller kaloriinnehållet i IPA-öl så beror det på flera faktorer, inklusive alkoholhalten och mängden restsocker. Generellt sett innehåller öl med högre alkoholhalt fler kalorier än lättöl eller öl med lägre alkoholhalt. En genomsnittlig IPA med en alkoholhalt på 6-7% kan innehålla mellan 150 och 200 kalorier per 330 ml burk eller flaska.

Det är dock viktigt att komma ihåg att detta är bara en ungefärlig uppskattning och att kaloriinnehållet kan variera beroende på faktorer som bryggeri, ingredienser och portionstorlek. Om du vill ha mer exakta uppgifter om kaloriinnehållet i en specifik IPA kan du kolla på etiketten på flaskan eller burken eller söka efter detaljerad information på nätet.

Tjeckisk öl

Tjeckisk öl är en ölstil som är välkänd över hela världen för sin höga kvalitet och unika smakprofil. Tjeckien har en lång historia av ölbryggning och är hem till flera välkända bryggerier, såsom Pilsner Urquell och Budweiser Budvar.

Den mest populära ölstilen i Tjeckien är pilsner, som är en ljus lageröl med en mild, balanserad smak. Tjeckisk öl är vanligtvis gjord med lokala råvaror, inklusive humle och malt, vilket ger den en unik smakprofil.

När det gäller kaloriinnehållet i tjeckisk öl så kan det variera beroende på öltyp, alkoholhalt och portionstorlek. Generellt sett innehåller en standard 330 ml flaska tjeckisk pilsneröl mellan 120 och 150 kalorier, medan mörkare ölsorter eller öl med högre alkoholhalt (som du ju reda lärt dig) kan innehålla fler kalorier.

Polsk öl

Polsk öl är en ölstil som är känd för sin höga kvalitet och varierande smakprofil. Polen har en lång tradition av ölbryggning och är hem till flera kända bryggerier, såsom Tyskie, Zywiec och Okocim.

Den mest populära ölstilen i Polen är ljus lageröl, vilket är likt den tjeckiska pilsnerölen. Den polska ölen är vanligtvis gjord med lokala råvaror, inklusive malt, humle och vatten, vilket ger den en unik smakprofil. Polsk öl är vanligtvis mjuk och lättdrucken med en mild humlesmak.

När det gäller kaloriinnehållet i polsk öl så kan det variera beroende på öltyp, alkoholhalt och portionstorlek. Generellt sett innehåller en standard 330 ml flaska polsk ljus lageröl mellan 120 och 150 kalorier, medan mörkare ölsorter eller öl med högre alkoholhalt kan innehålla fler kalorier.

Sammanfattning

För att sammanfatta så kan vi börja med att svara på vår tidigare fråga: Innehåller stark öl mer kalorier än svag öl? Ja, öl med högre alkoholhalt innehåller vanligtvis mer kalorier än öl med lägre alkoholhalt.

Men bara för att det är på det viset så ska du inte vara rädd för “starkare öl” när du gör din lördags-shopping på Systembolaget, men kanske dricka med måtta. Det kan vara en bra idé både för kalorierna men också för din promillehalt i blodet!

Om du ofta dricker öl till vardags så kan det vara en bra idé att dricka en öl med lägre alkoholhalt. Om du är ute efter ruset så gör ju en öl ändå ingen skillnad, eller hur?

pär hansson skribent

Pär Hansson är grundare av pellespersonliga.se och det är mestadels hans tankar som du får följa här på denna sida.