Tjäna extra pengar genom att “Flippa” bostäder

Om du har tid över och lite pengar att investera så kan det vara en bra idé att prova att flippa en bostad som det kallas. Det är egentligen att köpa, renovera och sälja en bostad för att tjäna extra pengar till din vardagsekonomi.

Det här är ingen lätt metod att tjäna pengar, men om du väl lyckas så kan du tjäna i en årslön på en enda flippning. Med hårt arbete, kapital och lite tur så kan du bli framgångsrik inom detta område.

Ha en bra plan

Om du ska lyckas med att köpa, renovera och att sälja en bostad som ett hus eller lägenhet så krävs det en god plan. För att du ska kunna lyckas med bostadsaffären så är det viktigt att du har tänkt igenom upplägget rejält och i detalj innan du drar igång. Det är många som tjäna pengar på detta idag så konkurrensen är rätt så hård.

Här är de viktigaste aspekterna som du behöver ha i åtanke och planera innan du ger dig in i en affär.

Ekonomiska beräkningen

Du kan aldrig vara säker på att det går att göra en vinst genom att flippa en bostad som ett hus eller lägenhet. För att förbättra dina chanser så bör bostaden köpas för under det uppskattade marknadsvärdet till att börja med. På så sätt får du lite bättre odds att lyckas med affären.

Många av de som flippar bostäder köper för att totalrusta hela bostaden och det kan både vara en hög risk men även ge den högsta avkastningen. Du bör försöka värdera vad bostaden skulle kunna säljas för innan du bestämmer dig för hur mycket du kan tänkas betala för köpet. Börja med att värdera vad du tror bostaden kan säljas för, beräkna sen hur mycket rust du tror att det krävs samt vad det kommer kosta, lägg sen till kostnader för eventuell mäklarkostnad och kringkostnader så får du fram en bra kalkyl över hur du kan agera vid budgivningen.

Vi rekommenderar att du alltid har en beräknad marginal på minst 150 000 kronor för att det ska vara värt allt slit med att flippa en bostad. Du måste alltid ha med i beräkningen att din kalkyl inte kanske blir exakt så som du tänkt dig.

Själva renoveringen

Använd gärna ljusa färger och saker som många gillar när du inreder. Om du gör en del av jobbet själv kan du spara pengar på att inte anlita hantverkare. Du kan läsa mer om att renovera och bygga på på Folkvillan.se

Men för att renovera badrummet är det kanske bra att ta hjälp av en firma som är godkänd, så du får ett papper som visar att badrummet är säkert. Att fixa badrum och kök kostar vanligtvis rätt mycket, men när de är gjort kan de göra att bostaden blir värt mer när du ska sälja det. Det är väldigt viktigt att du inte spenderar för mycket pengar när du köper, fixar och säljer ett hus.

Dags för försäljning

När du är klar med att fixa i bostaden och är redo att sälja det då ska du prata med en mäklare. Kolla med flera olika mäklare för att hitta en som du verkligen litar på och som vet mycket om att sälja bostäder som din. Det är oftast inte bra att visa ett helt tomt hus när du ska sälja så det kan vara bra att få hjälp av någon som kan inreda huset så det ser mysigt ut.

Vanligtvis kan du hitta stylister som tar med saker, tavlor, möbler och så vidare allt till en kostnad under 20 000 kronor. Det här är vanligtvis en riktigt bra investering där du oftast får tillbaka mångdubellt denna kostnad.

pär hansson skribent

Pär Hansson är grundare av pellespersonliga.se och det är mestadels hans tankar som du får följa här på denna sida.