Här Henrik och Joel Lundqvist enäggstvillingar?

Henrik och Joel Lundqvist föddes den 2 mars 1982 i Åre, Jämtland. De växte upp i en familj där idrott stod i centrum. Som barn testade tvillingarna på olika sporter, men det var ishockeyn som fångade deras intresse.

Snabba svaret

Är Henrik och Joel Lundqvist enäggstvillingar?

Ja, de är enäggstvillingar.

Redan som unga visade bröderna en gudomlig talang på isen. De spelade tillsammans i Järpens IF och Rögle BK innan de som tonåringar värvades till Frölunda HC. I Frölunda fick de chansen att utvecklas och visa vad de gick för. Säsongen 1999/2000, när tvillingarna var 18 år, fick de så göra debut i Elitserien.

Men deras vägar skulle snarrt skiljas åt. I NHL-draften 2000 valde New York Rangers Henrik som 205:e spelare totalt. Joel valdes några rundor tidigare, som 68:e spelare, av Dallas Stars.

Henrik stannade kvar i Frölunda några år till och etablerade sig som en av SHL:s bästa målvakter. 2005 var han redo för NHL och skrev på för Rangers. Det blev starten på en enastående karriär på andra sidan Atlanten. “King Henrik” skulle komma att bli en av NHL:s allra främsta målvakter under 15 säsonger i Rangers.

Joel fick några säsonger i NHL med Dallas, men slog aldrig igenom på samma sätt som Henrik. Istället återvände han till Frölunda 2009 och utsågs till lagkapten. Under mer än ett decennium var Joel en av SHL:s bästa centrar och ledde Frölunda till flera SM-guld.

pär hansson skribent

Pär Hansson är grundare av pellespersonliga.se och det är mestadels hans tankar som du får följa här på denna sida.