SPOILER ALERT!

Laura Plamer dör, lev med det!

Jag kom över det här klippet igår. Här diskuterar man, om än något skämtsamt, om spoilers och de "regler" som kommer i samband med begreppet.

Enkätfråga: hur känsliga är ni mot spoilers? Det vill säga, hur reagerar ni om någon oavsiktligt råkar avslöja väsentliga delar av handlingen i till exempel en bok, film, tv-serier eller något annat?

Jag ställer mig i det skrala led av människor som inte bryr sig nämnvärt ifall handlingen avslöjas i förväg. Jag kan fortfarande njuta av den goda underhållningen. Faktum är jag kan bli oerhört provocerad av folk som blir arga över att de får nys om ett (ofta) fiktivt händelseförlopp lite tidigare än vad de till en början tänkt sig.

Några exempel som jag kan hämta ur min egen vardag:

1) Efter första säsongsavslutningen av Glee (när serien fortfarande var bra) så skriver jag till en bekant: "jag läste precis att hon som spelar Brittany kommer tillbaka till säsong två". Något som jag tyckte var ett ganska obetydligt fakta, öppnade upp ett bottenlöst hål av vrede hos en annan. Allt på grund av att det var en potentiell "spoiler".

2) Vid en diskussion så hasplar jag ur mig "det sämsta med Twin Peaks var ju att det slutade helt jävla apropå med en [censur]". Följden av detta, något klumpiga, uttalande blev rage. Enorm vrede. Mordhot. Att Twin Peaks hade sin storhet för 22 år sedan spelade ingen som helst roll. Eller det faktum att personen i fråga inte hade några som helst planer på att faktiskt se serien. "Ja, nu behöver jag ju ändå inte ägna någon tid åt skiten, vad är poängen liksom?"

Det är nästan så att allt logiskt tänkande rinner ur människor när de springer på en spoiler. Allt annat blir till petitesser. Glöm krig, HIV, svält och barnarbete - du avslöjade handlingen för mig och för det ska du bestraffas.

Med det sagt, så vill jag säga att jag inte har för vana att avslöja en handling med flit. Lite hjärta har jag. Även om jag kanske borde det oftare. Hm. Hmm. Ett återkommande tema för bloggen någon?

FOLK SOM GÅR APESHIT AV SPOILERS
Ella

När jag läser rättsfall så brukar jag bli lite tjurig om någon avslöjar högsta domstolens domslut innan jag hunnit läsa tings- och hovrättens...

Fifi

Jag blir rätt sne om nån avslöjar nåt stort eller avgörande i en TV-serie.

anna

tänker inte ens kommentera dte här, blir bara irriterad ;P

Anneli

Alltså det beror lite på situationen. Om det är en film som precis kommit ut som man har väntat på i halva sitt liv och man inte har någon möjlighet att se den förrän senare så blir man ju lite ledsen i ögat om någon spoilar. Om saken kom ut tre livstider sedan får man spoila lite, folk får skylla sig själva för att de inte hänger med i svängarna liksom.

myaraq

jag blir sur som vägrar ge mig spoilersen. KOM IGEEEN jag vill veta vad som händer INNAN jag bestämmer mig för att se en film / läsa en bok / följa en serie. jag vill ju vet om det är värt det. please liksom.för övrigt fick jag "the skin I live in" spoilad för mig. det var sjukt bra för annars hade jag inte begripit ett dugg av den när väl jag såg den.

Mr. Addspirit

När jag först läste det här kände jag typ Go to hell Pelle!Nu, så här en dag senare, känner jag ungefär likadant. Jag sa nästan upp vänskapen med en kompis när han avslöjade slutet på första säsongen av 24. Har fortfarande inte förlåtit honom för det.

pelle

Mr. Addspirit: Vilken tur att du, efter 24 timmar, fortfarande känner vrede. Det visar på karaktär. Bra där! Hehe

Sabina

Jag har ett hemligt förhållande med spiolers.

pelle

Sabina: Du gillar att bli spoilad alltså? I så fall är du godkänd som människa i mina ögon.

Josefine

Jag hatar spoilers, och jag misstänker att jag är relativt känslig. Jag blir t.ex. irriterad på de flesta baksidestexter på böcker och filmer för att dom avslöjar för mycket... Personligen vill jag helst veta så lite som möjligt om en bok/film innan jag börjar läsa/se den, men jag fattar inte att nån tycker det är bra att dom avslöjar grejer som händer halvvägs igenom.Jag blir väl inte arg om någon råkar spoila något, men jag tycker definitivt att det försämrar upplevelsen.

Pelle

Josefine: Jag vet en gång då jag läste bok, varpå jag efteråt läste baksidestexten. Den beskrev säkert 3/4 av boken i stora drag. Då blev jag lite sne, även om jag visste vad som hänt/slutet. Det kändes jävligt konstigt bara, att hela handlingen lämnas ut på tjugo rader.

Gaymasen

Död åt spoilare! Okej att avslöja lite av handlingen, men fan inte klimaxet! ;-)Och sörry, men huden på fossingarna är babylent nu så finns inga snuskiga bilder att visa. ;-)