Lucka 18: "Vi är som en flock hunder som pissar på lyktstolpar".

Det är dags för den artonde luckan i #pelleskalender. Nu är det inte långt kvar till julafton. Bäst att fira med en riktigt bra bok. Ni som hänger med i YouTube-svängen kanske har hört talas om John Green, en av bröderna i duon som kallar sig Vlogbrothers. Lika bra som de båda är på YouTube är John en bra författare. Hans storsäljare Förr eller senare exploderar jag tar sig an historien om Hazel Grace som drabbades av sköldkörtelcancer vid tretton års ålder. Tillfälligt blir hon bättre, för att sedan insjukna igen. Det här är en fruktansvärt bra och sorglig bok om unga sjuka som inte vill annat än att bli behandlade som vilka tonåringar som helst.
 
Så här är du med och tävlar om ett exemplar av John Greens Förr eller senare exploderar jag:
 
 
Förr eller senare exploderar jag har på kort tid blivit en modern klassiker. Många skolor har tagit an sig den som obligatorisk läsning då cancer påverkat de flesta av oss på ett eller ett annat vis. När jag gick i plugget så fick vi Schindlers List och Rädda menige Ryan för att lära oss om andra världskriget. Samma lärare visade också skit som Att angöra en brygga och Släpp fångarna loss det är vår. Både sensmoral och lärdom av dessa gick mig rakt förbi.
 
Svara mig detta: i en perfekt värld är du lärare, vilken film eller bok skulle vara en del av din undervisning och varför? Ingen film och bok är för konstig eller påhittad för dina lektioner.
 
Mitt svar: boken Året Med Ernst. För att även män får pyssla och gå barfota på ladugårdsbacke med uppknäppt skjorta.
 
 
Var kreativ och lämna ditt svar i kommentarsfältet nedan (glöm inte skriva med din mejladress)! Sprid gärna ordet vidare på Facebook, Twitter och Instagram med hashtagen #pelleskalender. Detta är absolut inget krav, men lite publicitet å mina vägnar kan allt öka din vinstchanser. Här hittar du tävlingsreglerna.
 
Lycka till!
 
VINNARE LUCKA 18
Grattis till Syrran! Som.... är min riktiga syster?
Matrix i filosofisyfte - jag gillar det!
Mejla mig på pelle@pellespersonliga.se
förr eller senare exploderar jag - lucka 18 - nerdfighter
Ina

Boken eller/och filmen "Hen - gissa vem". Huvudpersonen Kim Riley kännetecknas aldrig via ett kön och gör alla möjliga saker och man får ta del av både hens egna tankar samt omgivningens. En bok om ett liv, kanske får huvudpersonen hiv, med den största gåtan, som poängen är att det inte ska spela någon roll, är om hen verkligen är en kille eller tjej. Varsågoda alla skolelever att sedan diskutera innehållet och dess mening och budskap uti det oändliga.

Självklart om boken nu även skulle bli en film och Kim Riley skulle gestaltas av en skådespelare så skulle alla även diskutera varför boken var så mycket bättre, och hur hen inte såg ut som var läsare hade föreställt sig. Förslagsvis skulle Sveriges hittills största barn-hen-kändis Ninja (som ju finns på riktigt) få spela huvudrollen, då dennes biologiska kön inte är berättat för offentligheten.

Ina igen

Och ja, hen skulle vara henesexuelll (där man inte vet könet på den attraherande personen i fråga)

(Eller tog jag det hela ett steg för långt nu? Haha)

MIJA

Lärarinnan Mija skulle låta eleverna läsa "Skräp - Så här plockar du upp efter dig", en bok som steg efter steg hjälper läsaren att på ett mycket effektivt sätt plocka upp och hålla rent efter sig i naturen. Boken är lättläst med flera bilder och skräckexempel, bl a foton visande McDonald's-påsar utmed motorvägar.

mijawist@outlook.com
Instagram: mijawisth

Felicia

Fick jag välja helt fritt skulle det nog bli Äta djur av Jonathan Safran Foer för jag tycker det känns viktigt att öppna ögonen på ungdomarna för den ohållbara köttindustrin!

Stina Stavhopp

Jag skulle visa mina elever pretty woman.
"No kissing on the lips" och så vidare. .
Allas drömmar kan bli sanna..

Syrran

Jag skulle visa Matrix-filmen (den första!). Det blir inom ämnet filosofi.
Hur kan vi egentligen veta att allt inte är en illusion? Är det bara en dröm vi lever i? Detta är ett par av filosofins stora frågor om existens.
I filmen förklaras att männsikorna som lever i Matrix från en början fick leva i en värld där det inte fanns någonting ont, men människorna som levde i den världen blev istället likgiltiga och blev inte ödmjuka inför det goda.
Är det så som naturfilosofen Herakleitos förklarade hur världsbilden såg ut? En slags motsatsernas harmoni? Motsatser och konflikt är nödvändiga begrepp för att förstå förändringar i världen. Utan hunger skulle vi inte kunna känna mättnad, eller utan godhet, skulle vi inte se det onda.
Är detta någonting vi kan ta med oss?
Jag tror att jag skulle kunna skapa fler frågor än svar dock. Men en tankeverksamhet som startat behöver inte alltid avslutas.
Däremot kan man alltid avsluta med Descartes: cogito ergo sum - jag tänker, alltså är jag. Så länge vi är människor som kan tänka om vår existens, kan vi vara säkra på att vi existerar.

mvh Anna, den filosofiska läraren.
Du har redan min mailadress...

syrran igen

ps. jag skrev detta redan den 18 december, men det måste ha blivit något fel, då jag såg att kommentaren inte skickades som den skulle... sorry. hoppas du har överseende med det!

Mija

Men, när tänker du presentera vinnare för lucka 18 och 19? :O

Svar: Sorrrrrrryyyyyyyy. Jag har varit jädra upptagen och så vidare. Men nu så, nu jävlar!
Pelle